Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Lecture for the NKV at Ghent

November 12, 2014 @ 20:00 - 21:30

Shops underneath the forum temple

Wie maakt de stad? Winkels, werkplaatsen en het ruimtelijke landschap van steden in Romeins Italië

Het moderne beeld van Romeinse steden wordt van oudsher in sterke mate gedomineerd door monumentale, publieke architectuur: tempels, theaters, amfitheaters, en thermencomplexen – gebouwen die met name door het gebruik van beton in hun constructie de tand des tijds vaak goed hebben doorstaan. Dit traditionele stadsbeeld contrasteert scherp met hoe Romeinse steden in hun alledaagse gedaante ervaren en beleefd werden: in de dagelijkse werkelijkheid werd de sfeer in Romeinse steden niet bepaald door publieke monumenten, maar door straten, winkels en werkplaatsen. Dit is een groot contrast met Griekse steden, waar commercie veel minder prominent zichtbaar was. In mijn lezing zal ik, aan de hand van archeologisch materiaal uit Romeins Italië, ingaan op de historische betekenis van dit patroon.

De ruimtelijke dominantie van winkels en werkplaatsen – die meteen duidelijk is als je door opgravingen als Ostia en Pompeii loopt – roept een namelijk aantal vragen op over de sociale en economische geschiedenis van Romeinse steden. Aan de ene kant zijn er vragen over het ontstaan van dit stedelijke landschap: welke beslissingen en prioriteiten zorgden ervoor dat winkels en werkplaatsen in al deze steden zo’n prominente rol speelden, en hoe ontwikkelde dat zich van stad tot stad, en door de eeuwen heen? Niet onbelangrijk: wat voor lieden (of instanties) waren er bij de bouw van deze faciliteiten betrokken? Wie ‘maakte’, als het ware, de stad?

Aan de andere kant zijn er vragen over de gevolgen van de ruimtelijke dominantie van winkels en werkplaatsen: mensen besluiten wat ze bouwen, maar wat gebouwd wordt heeft vervolgens ook weer impact op het leven van mensen. In hoeverre bepaalden handwerk en commercie daadwerkelijk de atmosfeer in de straten van steden? Hoe werd omgegaan met eventuele overlast die werkplaatsen konden veroorzaken? In hoeverre bepaalde de architectuur sociale verhoudingen en sociale netwerken in stedelijke samenlevingen? De lezing zal een aantal antwoorden op bovenstaande vragen formuleren, en daarmee laten zien hoe zowel de elite als de ambachtslieden en winkeliers zelf een fundamentele impact hadden op het stedelijke landschap in de Romeinse wereld.

Comments

comments

Details

Date:
November 12, 2014
Time:
20:00 - 21:30
Event Category:
Website:
http://www.nkvoostvlaanderen.be/programma

Organiser

Nederlands Klassiek Verbond afd. Gent

Venue

KANTL
Koningstraat
Ghent,
+ Google Map