Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Kennis op Straat: Een industriële Revolutie in het oude Rome?

December 9, 2014 @ 20:00 - 21:00

Work area of fullonica VI 14, 21-22 at Pompeii

Kennis op Straat is een initiatief van KNAW’s De Jonge Academie, en deze lezing kan via hun website geboekt worden. Vandaag spreek ik voor de KIVI kring in Rotterdam (niet openbaar).

Een industriële Revolutie in het oude Rome?

Hoe modern was het oude Rome eigenlijk? Dit is een vraag die al meer dan eeneeuw tot felle debatten leidt onder wetenschappers. Dat is goed te begrijpen: Rome past niet zo goed in onze historische kaders.

Aan de ene kant is Rome namelijk in vele opzichten een typische pre-industriëlesamenleving die afhankelijk was van primitieve, arbeidsintensieve technologieën (en slavernij); aan de andere kant zie je in de Romeinse wereld een unieke materiële welvaart en een ongekende economische integratie. Rome neemt een unieke plaats in, maar welke?

Archeologische resten spelen in wetenschappelijke discussies de laatste jaren een toenemende rol. De grootschaligheid en rationalisatie van sommige werkplaatsen en productiefaciliteiten lijkt te duiden op spectaculaire ontwikkelingen in de structuur van de Romeinse economie die geen parallel kennen vóór de Industriële Revolutie. Zien we hier een soort proto-industrialisatie?

In deze lezing zal ik betogen dat dat slechts deels het geval is, en dat het unieke materiaal van de Romeinse wereld ons vooral noopt nog eens kritisch te kijken naar onze eigen moderne blik op heden en verleden. Zo kan het oude Rome ons toch nog iets vertellen over de wereld van vandaag de dag.

Comments

comments

Details

Date:
December 9, 2014
Time:
20:00 - 21:00
Event Categories:
,

Organiser

Kennis op Straat
Website:
http://www.kennisopstraat.nl/

Venue

Unnamed Venue
Rotterdam, Netherlands + Google Map